Voedselallergie

Wat is een voedselallergie?
Een goed werkend immuunsysteem beschermt je lichaam tegen virussen en bacteriën door deze uit te schakelen met antistoffen. Een voedselallergie is eigenlijk simpel gezegd een verkeerde werking van je immuunsysteem (afweersysteem). Bij mensen met een voedselallergie maar ook andere allergieën treedt dus een afwijkende reactie van het afweersysteem op. Je lichaam reageert dan specifiek tegen bepaalde stoffen die tegelijkertijd ook een eiwit bevatten die o.a. in voedsel voorkomen (eiwitten komen ook voor in: latex, bomen, planten, vlees etc.) Deze stoffen (eiwitten) waar je allergisch voor bent noemen we ‘de allergenen’. Bekende allergenen zijn bijvoorbeeld ook huisstofmijt, huisdieren/insecten, gras-boompollen en voedsel. Hierbij spelen IgE-antistoffen ook een belangrijke rol, het allergeen bindt zich namelijk aan de IgE-antistoffen.

Als je dus met een bepaalde stof in aanraking komt dan start het immuunsysteem de productie van IgE in om je lichaam te beschermen dit uit zich met het vrijkomen van histamine.Histamine beïnvloed je lichaamsweefsel en veroorzaakt hierdoor een ontsteking dit kan zich uitten met: huiduitslag, jeuk,eczeem,tranende ogen, kortademigheid. dit is natuurlijk afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de histamine op dat moment vrijkomt. Je lichaam denkt dus dat deze normaal ongevaarlijke stof bijv. gras of boompollen een gevaar voor je lichaam zijn. De IgE-antistoffen blijven in je lichaam en de volgende keer dat je in contact komt met de allergenen stof, kan een allergische reactie optreden. In het bloed van mensen met een allergie wordt dus ook altijd een verhoging van de IgE waarden aangetroffen.

Wat zijn de verschijnselen bij voedselallergie?
Verschillende organen kunnen bij een allergische reactie betrokken raken:
-De huid: allergische reacties op voeding kunnen een reactie via de huid geven met galbulten en eczeem. Hou er ook rekening mee dat dezelfde reacties ook te maken kunnen hebben met ‘niet’-allergische aandoeningen zoals bijvoorbeeld bij een voedselintolerantie.
-De luchtwegen: inname van een voedingsmiddel waar men allergisch voor is kan leiden tot ademhalingsproblemen die lijken op astmatische klachten. Deze reactie treedt meestal vrij snel na blootstelling aan het allergeen op.(andere klachten zijn jeuk/prikkeling in keel)
-Het spijsverteringskanaal: Tijdens- of kort na het nuttigen van een allergeen kan een prikkelende sensatie optreden in de mond. Ook buikpijn en diarree kunnen optreden, dit kan zowel acuut,maar ook minder snel gaan (binnen enkele uren).
-Bij een ernstige allergische reactie kan een levensbedreigende reactie optreden waaronder een ernstige bloeddrukdaling dit noemen we anafylaxie.

Niet alle bovenstaande verschijnselen hoeven tegelijkertijd op te treden na blootstelling aan een allergeen. Het is goed mogelijk dat slechts één van de organen deze reactie teweeg brengt.

Wat zijn de verschillen tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie?
Zowel bij voedselallergie als bij voedselintolerantie krijgen bepaalde mensen klachten/ of worden ziek na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Wanneer die reactie wordt veroorzaakt door het afweersysteem dan spreekt men van een voedselallergie, wanneer dit niet het geval is dan spreek je over een voedselintolerantie.
Lees hier meer over voedselallergie versus voedselintolerantie.

Om voedselallergieën te verhelpen is er slechts één oplossing: het allergeen vinden en elk contact hiermee vermijden. (dit kan alleen uitgezocht worden in een ziekenhuis bij een gespecialiseerd arts!).

Om welke voedingsmiddelen gaat het meestal?
*De meest voorkomende allergenen:
-Melk (inclusief lactose)
-Pinda’s
-Noten
-Ei
-Soja
-Schaaldieren (garnalen, krab en rivier-/kreeft)
-Weekdieren(oesters, mosselen,inktvissen en slakken)
-Tarwe
-Sesam
-Sulfiet-/zwaveldioxide
-Lupine
-Mosterd
-Selderij
-Gluten (=een intolerantie)

*Minder voorkomende allergenen zijn:
-Fruit (appels, bananen,sinaasappels)
-Tropisch fruit (o.a.kiwi,mango,ananas,meloen,avocado)
-Steenvruchten (abrikoos, kers, perzik, pruim)