Insectenallergie

Iedereen wordt wel eens gestoken of gebeten door een insect. Sommige mensen reageren hierop met allergische klachten die lokaal zijn (bijvoorbeeld een dikke arm) of systemisch (door het hele lichaam). In sommige gevallen is de reactie zo heftig dat deze levensbedreigend kan zijn. Elke zomer overlijden er wereldwijd mensen aan een bijen- of wespensteek.

Wat is een Insectenallergie?
Een bij of wesp spuit gif in je huid wanneer je wordt gestoken. Bij mensen die niet allergisch zijn, ontstaat rond de steekplaats een rood bultje dat hevig kan jeuken. Dit bultje verdwijnt binnen een paar dagen. Als je wel allergisch voor insectengif bent, dan reageer je heftig op bijvoorbeeld: een bijen- of wespensteek. Bij een eerste steek zal je meestal niet heftig reageren; wel kan de allergie dan volledig worden opgebouwd waardoor bij de volgende steek een levensgevaarlijke situatie kan ontstaan. Allergieën tegen hommels en paardenvliegen bestaan ook, maar komen minder vaak voor.

Klachten
Wanneer je wordt gestoken door een insect kun je, in een normale situatie, last krijgen van zwelling, pijn en roodheid rond de plek van de steek, dat heet een (forse) plaatselijke reactie. Wanneer je ernstig allergisch bent voor insectengif kunnen daar de volgende klachten bijkomen:

Jeuk en zwelling over het hele lichaam
Zwelling van de ogen, lippen, keel en/of tong
Moeite met ademhalen, slikken en/of spreken
Duizeligheid, heftige hoofdpijn
Maag/darmklachten zoals misselijkheid, overgeven en/of diarree
Sterke bloeddrukdaling
Hartritmestoornissen
Bewustzijnsverlies
Shock
Hartstilstand
Bij 70% van de mensen die ernstig allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur.

Wat kan ik doen aan een Insectenallergie?
Een behandeling van een allergie voor insectengif kan bestaan uit een aantal stappen. Grofweg onderscheidt men:

-Vermijden van insecten: Wanneer je weet dat je allergisch bent voor bijen- of wespengif is het verstandig om deze insecten en de plaatsen waar ze voorkomen zoveel mogelijk te vermijden. Wordt je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestoken, verwijder dan zo snel mogelijk de angel omdat zelfs zonder insect gif uit het gifzakje kan worden “gepompt”. Dit geldt met name voor bijen. Kras de angel met je nagel of een mesje weg; trek de angel niet tussen twee vingers of met een pincet uit de huid omdat het gifzakje dan verder kan worden leeggeknepen.

-Symptoombestrijding bij lokale reacties: de behandeling van plaatselijke reacties is vooral gericht op het verwijderen van de angel en het bestrijden van de pijn, jeuk en/of zwelling.
Noodmedicatie bij ernstige reacties; de eerste noodbehandeling bij een ernstige allergische reactie (anafylaxie) is de onmiddellijke toediening van adrenaline. Dit kun je zelf doen met behulp van een adrenaline auto-injector.

-Immunotherapie: door het inzetten van immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie aangepakt. Doordat er steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor men allergisch is (allergeen) wordt toegediend, raakt het immuunsysteem gewend aan deze stof. Op den duur zal het immuunsysteem minder of niet meer reageren op het allergeen waarvoor het allergisch is, waardoor men ook minder of geen last meer heeft van allergieklachten.
Bij welke allergiebehandeling jij het meeste baat zal hebben, is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals de aard en ernst van je allergische klachten, je gezondheid, werkzaamheid en bijwerkingen van behandelingen, en jouw eigen voorkeur ten aanzien van bijvoorbeeld de toedieningsvorm.