Gekleurd polsbandje in ziekenhuis bij allergie – Henriëtte Vredeveld-Mulders – Het Beste Zorgidee 2013

Met mijn zoektocht naar iets geheel anders, kwam ik dit filmpje op youtube tegen. Een wedstrijd van ‘t beste zorgidee, waar Henriëtte (die ik niet ken) een duidelijk verhaal naar voren bracht over het gekleurde polsbandje. Gedurende twee weken kon Nederland in 2013 stemmen op het beste zorg idee! Er wonnen 2 scholieren met het idee van 1 of ander, afritsbaar-Mitella-T-shirt.

Ik zie die 2 scholieren nu vluchtig even voor mij: hun hele school massaal oproepen om op ‘hun idee’ te gaan stemmen. Natuurlijk een handige mitella komt altijd goed uit. Maar een gekleurd polsbandje had gewoon ook kunnen winnen! Of komt nu, mijn soms iets te -overdreven- moedergevoel naar boven?

Ik…een doodnormale moeder: die een aantal jaren geleden opeens 112 moest bellen, en waarvan haar kind, drie dagen in kritieke toestand aan allerlei draden en slangen in een ziekenhuis kwam te liggen. Hij bleek een zware virusinfectie te hebben, toen na drie -vreselijk slopende dagen- en een onverklaarbare hoge hartslag, ik hem gelukkig weer zag opknappen, maar terwijl hij opknapte loerde er nog andere gevaren in het ziekenhuis.

Het ziekenhuispersoneel zoals Henriette al in bovenstaand filmpje aangaf  die, na vele formulieren invullen betreft de ernstige allergieën, eventjes waren ‘vergeten’ dat mijn kind ook nog een meervoudige anafylactische voedselallergie had! Dat grappige knulletje lachte eindelijk weer, en je zag het niet aan de buitenkant… hoe snel hij: van maar 1 hap verkeerd voedsel, het loodje kon gaan leggen.

Had mijn zoon toen zo’n herkenbaar gekleurd polsbandje om gehad: dan had het een hele andere zaak geweest…..of in ieder geval waren ze veel alerter geweest, het had voor ons als ouders ook minder stressvol kunnen zijn. Denk je, opgelucht adem te kunnen halen, omdat je kind weer opknapt van een ernstige virusinfectie, wordt je daarna ‘onnodig’ geconfronteerd met de stress en de gevaren van zijn voedselallergieën.

Het eten vertrouwde wij hierdoor in ‘t ziekenhuis absoluut niet meer ook gezien het personeel zelf twijfelde, omdat er niet 1 allergeen maar veel meerdere allergenen vermeden moesten worden, dat vonden ze toch wel een lastige klus. Mijn man en ik waren hierdoor dus aangewezen om: ontbijt, lunch en avondeten van huis mee te moeten nemen, en heen en weer te racen om weer te gaan koken + de maaltijd het liefst nog warm over te brengen om geen gebruik te willen maken, van de magnetron in ‘t ziekenhuis, omdat we ons al vreselijk ergerde aan het feit dat ‘een ziekenhuis’ hier geen veilig en allergeenvrij voedselbeleid in had.

Gelukkig ging het in totaal om maar vijf dagen ziekenhuisopnames ik had er niet aan moeten denken, als je met anafylactische voedselallergieën langer  aangewezen was op dit ziekenhuis personeel. Het ging hier om een Streekziekenhuis, hier hadden we zowel goede als slechte ervaringen mee. Vraag me nog steeds af hoe ze hier in de ‘grotere’ ziekenhuizen in de steden dan mee omgaan, zou dit echt zo verschillen?

Wat jammer Henriëtte dat jij op een -in onze ogen- absoluut niet verdiende 5e plaats kwam. Wij vinden jouw idee juist WEL het BESTE ZORG IDEE! Had je dit filmpje maar gedeeld op onze Facebookpagina in 2013, dan weet ik zeker dat je meer stemmen had gekregen!

Zo’n polsbandje zou volgens ons, dus zeker wel werken! Ook m.b.t. diegene met een medicijnallergie of latexallergie!

Gedurende twee weken kon Nederland stemmen op een van de vijf genomineerden. Er werd maar liefst 7324 keer gestemd.

De uitslag:

1. Het Mitella-T-shirt (1761 stemmen)
2. De online intake (1730)
3. Het doktersconsult per e-mail ontvangen (1554)
4. Zorgdiensten verlenen waarmee je credits verdient om je studieschuld te verminderen (1377)
5. Gekleurde polsbandjes bij ziekenhuisopname (902)

http://www.hetbestezorgidee.nl/2013/11/de-finale-het-beste-zorgidee-2013