Anafylaxie: tips om te onthouden

ANAFYLAXIE

Anafylaxie: Tips om te onthouden

Anafylaxie je spreekt het uit als:( an-a-fi-LAK-sie) is een ernstig allergische reactie die meestal snel opkomt en kan leiden tot de dood. Deze medische noodsituatie vereist onmiddellijke behandeling en follow-up zorg door een allergoloog / immunoloog, vaak aangeduid als een allergoloog.

Veel mensen beseffen niet dat ze een allergie hebben totdat ze anafylaxie onverwachts kunnen meemaken. Een allergoloog kan u onderzoeken en een juiste diagnose stellen. Indien nodig is, zal uw arts u een injecteerbare epinefrine voorschrijven in geval van nood.

Anafylaxie wordt geactiveerd wanneer het immuunsysteem overreageert een gewoonlijk onschadelijke substantie (een allergeen zoals pinda of penicilline) wat milde tot ernstige symptomen in verschillende delen van het lichaam kunnen aantasten. Symptomen verschijnen meestal binnen een paar minuten tot een paar uur na het eten van een voedingsmiddel, het slikken van medicijnen of je wordt gestoken door een insect.

Anafylaxie vereist onmiddellijke medische behandeling, met inbegrip van een injectie van adrenaline(EpiPen) en een reis naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Als het niet goed behandeld wordt, kan anafylaxie fataal zijn. Soms verdwijnen symptomen, waarna ze een paar uur later weer terug kunnen komen, dus het is belangrijk om deze stappen te nemen zodra een anafylactische reactie begint en om onder medisch toezicht te blijven zolang de reactie en de symptomen blijven.

Symptomen van anafylaxie

Symptomen van anafylaxie kunnen zijn:

 • Ademhaling: piepende ademhaling, kortademigheid, opgezette keel, hoesten, schorre stem, pijn op de borst / beklemd gevoel, problemen met slikken, jeukende mond / keel, verstopping of congestive van neus.
 • Circulatie: bleke / blauwe kleur, lage hartslag, duizeligheid, licht in het hoofd / flauwvallen, lage bloeddruk, shock, bewusteloosheid
 • Huid: huiduitslag, zwelling, jeuk, warmte, roodheid, uitslag
 • Maag: misselijkheid, pijn / krampen, braken, diarree
 • Andere: angst, gevoel van naderend onheil, jeukende / rode / tranende ogen, hoofdpijn, (bij vrouwen:krampen van de baarmoeder)

 De meest gevaarlijke symptomen zijn: lage bloeddruk, ademhalingsmoeilijkheden en bewustzijnsverlies, die allemaal fataal kunnen zijn. Als u 1 van deze symptomen krijgt na: in het bijzonder na het eten, na het innemen van medicijnen of wordt gestoken door een insect, zoek dan onmiddellijk medische hulp (bel 112). Wacht niet om te zien of de symptomen verdwijnen of zelf zullen genezen.

Veel voorkomende oorzaken:

*Voedsel: Alle soorten voedsel kunnen een allergische reactie veroorzaken, maar voedsel dat de meerderheid van de anafylaxie veroorzaken zijn: pinda’s, noten (zoals Hazelnoten,walnoten, cashewnoten, paranoten), schaaldieren, vis, melk, eieren en conserveringsmiddelen.

*Stekende insecten: insectensteek gif uit gele jassen, honingbijen, papier wespen, horzels en vuur mieren kan leiden tot ernstige en zelfs dodelijke reacties bij sommige mensen.

*Medicijnen: Bijna elke medicatie kan een allergische reactie veroorzaken. Gemeenschappelijke medicijnen die anafylaxie veroorzaken zijn: antibiotica en anti-epilepsie medicijnen. Bepaalde operatie vloeistoffen de operatie vloeistoffen, vaccins, bloed en bloedproducten, radiocontrast kleurstoffen, pijnstillers en andere geneesmiddelen kan ook leiden tot ernstige reacties.

*Latex: Sommige producten gemaakt van natuurlijke latex bevatten allergenen die kunnen leiden tot reacties bij gevoelige personen. Het grootste gevaar van ernstige reacties optreedt wanneer latex in contact komt met vochtige gebieden van het lichaam of interne oppervlakken tijdens de operatie.

*Training/ lichamelijke inspanning: Hoewel het zelden voorkomt, kan lichamelijke inspanning(sporten) leiden tot anafylaxie. Vreemd genoeg gebeurt dit niet na elke trainingssessie en in sommige gevallen, treedt alleen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen op voor de training.

 

Behandeling en preventie

Als u (of iemand met wie u samen bent) een allergische reactie krijgt gebruik je de auto-injectible epinephrine(Adrernaline-EpiPen) en bel 112 zorg dat je duidelijk ook uitlegt dat het gaat om een anafylactische reactie. Hoe sneller de reactie wordt behandeld, hoe beter voordat de reactie nog erger kan worden. Als u medicijnen heeft ingenomen en u zich beter voelt worden, ga hoe dan ook toch naar het ziekenhuis om er zeker van te zijn dat uw reactie onder controle is.

Als je eenmaal eerder een anafylactische reactie hebt gehad, bezoek dan een allergoloog om een ​​juiste diagnose te krijgen. De allergoloog zal uw medische geschiedenis en andere tests uitvoeren, indien nodig, juist om de exacte oorzaak van uw reactie te bepalen. Uw allergoloog kan informatie over het vermijden van het allergeen en een behandelplan verstrekken. Het vermijden van het allergeen of meerdere allergenen is de belangrijkste manier om veilig te blijven, maar vraagt ​​ook veel van het onderwijs. Specifiek advies kunnen zijn:

 • Eten: hoe ingrediënt labels te interpreteren, hoe dit te beheren wanneer je in een restaurant eet, het vermijden van verborgen voedselallergenen
 • Insecten: geen parfum op je huid gebruiken, het vermijden van fel gekleurde kleding en hoge risico-activiteiten; het dragen van lange mouwen / broek als men buitenshuis gaat.
 • Medicijnen: welke medicijnen / behandelingen te vermijden, een lijst van alternatieve medicijnen

In sommige gevallen kan uw allergoloog specifieke behandelingen suggereren, zoals immunotherapie (allergie shots) om het risico van anafylaxie vrijwel te elimineren van insectensteken of een procedure starten die het mogelijk maken om behandeld te worden met bepaalde medicijnen waarvoor u allergisch.

 Uw allergoloog kan ook de autoinjectable epinephrine EpiPen voorschrijven. Als dat zo is, zorg ervoor dat je begrijpt hoe en wanneer dit op de juiste manier te gebruiken. Altijd goed de houdbaarheidsdatum bijhouden. Deze medicatie moet u dan altijd bij u hebben.

 Uw allergoloog kan u ook adviseren dat u speciale sieraden bij u draagt, die u identificeren en waarop vermeld staat dat u een ernstige allergie heeft. Dit ID kan artsen en anderen gelijk de belangrijke informatie verschaffen over uw aandoening.

Als u eerder een anafylactische reactie hebt meegemaakt, informeer dan familie, werkers in de gezondheidszorg, werkgevers en schoolpersoneel over je allergie.

Belangrijke tips

 • Anafylaxie is een serieus ernstige allergische reactie die snel kan opkomen, waardoor soms ernstige symptomen verschillende delen van het lichaam kunnen aantasten.
 • De meest gevaarlijke symptomen zijn lage bloeddruk, ademhalingsmoeilijkheden en bewustzijnsverlies, die allemaal fataal kunnen zijn.
 • De meest voorkomende oorzaken van anafylaxie zijn voedingsmiddelen, medicijnen en insectensteken.
 • Als u (of iemand met wie je samen bent) een allergische reactive krijgt, zorg da nom onmiddellijk medische hulp te krijgen en ga naar de dichtstbijzijnde eerste hulp .
 • Zie ook een allergoloog voor nazorg en het ontwikkelen van een behandelplan.

 

Voel je beter. Leef beter.

Een allergoloog / immunoloog, word ook vaak aangeduid als een allergoloog, een kinderarts of internist met ten minste twee extra jaar gespecialiseerde opleiding in de diagnose en behandeling van problemen zoals allergieën, astma, auto-immuunziekten en de evaluatie en behandeling van patiënten met recidiverende infecties, zoals immunodeficiëntie ziekten.

De juiste zorg kan het verschil maken tussen lijden aan een allergische ziekte en zich beter te voelen. Door het bezoeken van een allergoloog, kun je verwachten dat een accurate diagnose, een behandelplan en educatieve informatie u zullen helpen om uw ziekte te beheersen.

 

BRON: http://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/anaphylaxis.aspx (AAAAi.org is the American Academy of Allergy, Asthma & Immunology )

Lees ook:

– PINDA’S & NOTEN: twee van de meest verwarrende allergenen
– Voedselallergie versus voedselintolerantie
– Voedselallergieën voor dummies
– Meda Pharma kennistest allergie & anafylaxie
– Gekleurd polsbandje in ziekenhuis bij allergie, beste zorgidee