Voedselallergie versus voedselintolerantie

Voedsel reacties komen vaak voor, maar de meeste worden veroorzaakt door een voedselintolerantie in plaats van een voedselallergie. Een voedselintolerantie kan leiden tot een aantal van dezelfde symptomen als een voedselallergie, waardoor mensen deze twee vaak met elkaar verwarren.

Een voedselallergie veroorzaakt een reactie van het immuunsysteem dat talrijke organen in het lichaam aantast. Het kan een scala van symptomen veroorzaken. In sommige gevallen kan een allergische voedsel reactie ernstig of levensbedreigend zijn.In tegenstelling tot voedselintolerantie waarbij deze symptomen over het algemeen minder ernstig zijn en zich beperken tot problemen met de spijsvertering(maag/darmen).

Als je een voedselallergie hebt, kan zelfs een kleine hoeveelheid van voedsel leiden tot een acute en ernstige reactie. Tekenen en symptomen kunnen zijn: misselijkheid, braken, krampen en diarree. Andere tekenen en symptomen kunnen bestaan uit: een tintelende mond, netelroos en zwelling van de lippen, gezicht, tong en keel. Een levensbedreigende allergische reactie bekend als anafylaxie(anafylaxis) kan leiden tot ademhalingsproblemen problemen en een gevaarlijk lage bloeddruk.  Als je een voedselallergie hebt, moet je het gevaarlijke voedsel volledig vermijden.

Voedselintolerantie symptomen komen in het algemeen geleidelijk op en leiden niet zoals bij een voedselallergie tot een reactie van het immuunsysteem. Als je een voedselintolerantie hebt, dan ben je wel in staat om grotere hoeveelheden van het voedsel te eten. Je bent ook in staat om de stappen te nemen die een reactie helpen te voorkomen. Bijvoorbeeld, als je lactose-intolerantie hebt, kun je in staat zijn om lactose-vrije melk te drinken of enzym lactase pillen, die de spijsvertering (zoals Lactaid) te nemen.

Oorzaken van voedselintolerantie zijn:

-Afwezigheid van een enzym wat nodig is om het volledig verteren van een levensmiddel: Lactose-intolerantie is een bekend voorbeeld.

-Prikkelbare darm syndroom: Deze chronische aandoening kan leiden tot krampen, constipatie en diarree.

-Voedselvergiftiging:Toxinen zoals bacteriën in bedorven voedsel kan leiden tot ernstige digestieve symptomen.

-Gevoeligheid voor levensmiddelenadditieven: Zo kunnen sulfieten die gebruikt worden voor gedroogd fruit, ingeblikte goederen en wijn leiden tot astma-aanvallen bij gevoelige mensen.

-Terugkerende stress of psychologische factoren: Soms kan de gedachte van een levensmiddel je al ziek maken. De reden is niet volledig begrepen.

-Coeliakie: Coeliakie heeft een aantal kenmerken van een echte voedselallergie omdat het gepaard gaat met het immuunsysteem. Echter, de symptomen zijn meestal gastro-intestinaal(reacties darmen en/of maag), en mensen met coeliakie lopen geen risico op anafylaxie. Deze chronische spijsvertering aandoening wordt veroorzaakt door het eten van gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe en andere granen.

Als je een reactie na het eten van een bepaald voedingsmiddel krijgt , raadpleeg dan je arts om te bepalen of je een voedselintolerantie of een voedselallergie heeft.

Als je een voedselallergie hebt: kun je het risico op een levensbedreigende allergische reactie (anafylaxie) lopen, zelfs als de reacties in het verleden mild zijn geweest. Leer hoe je een ernstige allergische reactie kunt herkennen en weet wat te doen als het optreedt. Het kan nodig zijn om voor een noodsituatie epinefrine shot (EpiPen) voor noodgevallen bij je te hebben.

Als je een voedselintolerantie hebt, zal jouw arts of diëtiste je de stappen aanraden die zullen helpen bij vertering van bepaalde voedingsmiddelen, of je helpen met de onderliggende aandoening wat jouw reactie veroorzaakt.

Wist je dat……Ook Koemelkallergie en lactose-intolerantie vaak met elkaar verward worden